Συστ. Φωτισμού & Διαχείρισης / Συστήματα Διαχείρισης / Ανιχνευτές κίνησης

24745815_lΟι ανιχνευτές κίνησης εντοπίζουν τη κίνηση ή τη παρουσία ανθρώπου στο πεδίο ανιχνευσής τους, ενεργοποιώντας άμεσα τα φορτία που ελέγχουν (πχ φωτισμός, κλιματισμός, κλπ) και ως εκ τούτου αποτελούν ιδανική λύση για την εξοικονόμηση ενέργειας στις σύγχρονες εγκαταστάσεις (τα φορτία λειτουργούν μόνο όταν υπάρχει πραγματική ανάγκη και όχι άσκοπα).

 

Παράδειγμα εφαρμογής αποτελούν τα ξενοδοχεία – Συχνά οι πελάτες αφήνουν το φωτισμό και το σύστημα θέρμανσης/ψύξης ανοικτό όταν δε βρίσκονται στα δωματιά τους με αποτέλεσμα τη κατανάλωση ενέργειας. Ευτυχώς, τα ξενοδοχεία μπορούν να μειώσουν σημαντικά την επίδραση αυτής της σπάταλης συνήθειας με τη χρήση συστημάτων διαχείρισης ενέργειας και να περιορίσουν τη λειτουργία φώτων και συστημάτων θέρμανσης/κλιματισμού σε άδεια δωμάτια.  

 

Τα πιό κοινώς χρησιμοποιούμενα συστήματα διαχείρισης ενέργειας για δωμάτια επισκεπτών περιλαμβάνουν τους ανιχνευτές κίνησης καθώς και τους διακόπτες εξοικονόμησης ενέργειας.

 

    • Ένας ανιχνευτής κίνησης ανιχνεύει την παρουσία ανθρώπων στο δωμάτιο επισκεπτών. Όταν είναι κατειλημένο, ο ανιχνευτής επιτρέπει να λειτουργούν κανονικά τα φώτα και το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού. Ωστόσο, όταν ο ανιχνευτής δεν ανιχνεύει την παρουσία ανθρώπων, σβήνει τα φώτα και είτε σβήνει και το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού ή προσωρινά ρυθμίζει το θερμοστάτη σε μία πιό ενεργειακά αποδοτική θερμοκρασία δωματίου (πχ, υψηλότερη θερμοκρασία την περίοδο χρήσης των κλιματιστικών, ή χαμηλότερη θερμοκρασία την περίοδο χρήσης της θέρμανσης).
  • Ένα σύστημα με διακόπτες εξοικονόμησης ενέργειας χρησιμοποιεί ένα ειδικό διακόπτη, τοποθετημένο δίπλα στην πόρτα, ο οποίος ανάβει με την εισαγωγή της κάρτας κλειδιού ή του μπρελόκ του πελάτη κι έτσι επιτρέπει να λειτουργήσουν τα φώτα και το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού. Όταν ο πελάτης φύγει από το δωμάτιο, αφαιρεί την κάρτα-κλειδί από το διακόπτη, το οποίο αυτόματα σβήνει τα φώτα και το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού (ή βάζει το σύστημα θέρμανσης/κλιματισμού σε μία πιό ενεργειακά αποδοτική κατάσταση αναμονής) μετά από μία μικρή καθυστέρηση.

Τα συστήματα διαχείρησης ενέργειας συχνά μπορούν να μειώσουν την κατανάλωση ενέργειας στα δωμάτια επισκεπτών από 15 έως 30%, και κατορθώνουν περίοδο αποπληρωμής 1 με 2 χρόνων.