Συστ. Φωτισμού & Διαχείρισης / Συστήματα Φωτισμού / Φωτισμός LED

 

Οι λαμπτήρες LED είναι μία τεχνολογία που τα τελευταία χρόνια έχει διεισδύσει στον φωτισμό σε όλο του το φάσμα. Από οικιακές έως και εμπορικές εφαρμογές η τεχνολογία LED είναι πολύ αποδοτική, προσφέρει μεγάλη διάρκεια ζωής, και είναι φιλική προς το περιβάλλον σε σχέση με τις έως τώρα χρησιμοποιούμενες τεχνολογίες στον χώρο του φωτισμού (λαμπτήρες πυρακτώσεως, αλογόνου κλπ) .

 
Πως λειτουργεί 
 
Η τεχνολογία LED (Light Emitted Diode) έχει εντελώς διαφορετική φιλοσοφία από την τεχνολογία των λαμπτήρων που γνωρίζαμε έως σήμερα. Τα  LED, όπως λέει και η ονομασία τους, είναι ημιαγώγιμοι δίοδοι που εκπέμπουν φωτεινή ακτινοβολία. Όταν περάσει ηλεκτρισμός από μία δίοδο τα άτομα διεγείρονται σε μία υψηλότερη στάθμη ενέργειας την οποία και πρέπει να απελευθερώσουν. Αυτή η απελευθέρωση ενέργειας μας δίνει την αίσθηση του φωτός. Το αποτέλεσμα του χρώματος από έναν λαμπτήρα LED εξαρτάται από τη χημική σύσταση του ημιαγώγιμου υλικού. 
 
Οικονομία
 
Ένα από τα πλεονεκτήματα των LED είναι η οικονομία που μπορούν να προσφέρουν στον χρήστη. Η εξαιρετικά χαμηλή κατανάλωση ρεύματος είναι ένα από τα κύρια χαρακτηριστικά των LED, το οποίο σε αντίθεση με το υψηλότερο αρχικό κόστος απόκτησής τους συγκριτικά με τους συμβατικούς λαμπτήρες, δίνει το πλεονέκτημα στα LED. Για παράδειγμα ένας λαμπτήρας 35-60Watt αλογόνου μπορεί να αντικατασταθεί με έναν λαμπτήρα LED ισχύος 4-8Watt.
 
Μεγάλη διάρκεια ζωής
 
Ένας λαμπτήρας LED δίνει πολλαπλάσιες ώρες με αποτέλεσμα τη μεγιστοποίηση της διάρκειας ζωής σε σχέση με τους συμβατικούς λαμπτήρες. Ενδεικτικά ένας λαμπτήρας LED έχει διάρκεια ζωής πάνω από 30.000 ώρες σύμφωνα με τους κατασκευαστές, ενώ ένας συμβατικός λαμπτήρας οικονομίας προσεγγίζει τις 4.000 ώρες. Το συμπέρασμα είναι ότι θα χρειαστεί να κάνουμε στην καλύτερη περίπτωση 8 αντικαταστάσεις του συμβατικού λαμπτήρα και σε συνδυασμό και με την αυξημένη κατανάλωση ρεύματος, η χρήση λαμπτήρων LED μπορεί να μας προσφέρει έως και 70% εξοικονόμηση. 
 
 
Φιλικά προς το περιβάλλον
 
Το βασικό κριτήριο που κάνει τους λαμπτήρες LED φιλικούς προς το περιβάλλον είναι ότι καταναλώνουν λιγότερη ενέργεια και αποδίδουν περισσότερο σε σχέση με τους συμβατικούς. Επίσης οι λαμπτήρες LED δεν περιέχουν υδράργυρο και άρα είναι φιλικότεροι προς το περιβάλλον και τον άνθρωπο. Επιπλέον δεν εκπέμπουν υπεριώδη ακτινοβολία.
 
Τι προσφέρει η ENERGOPLAN SA
 
Η εταιρεία μας, με μεγάλη εμπειρία στον χώρο του φωτισμού αναλαμβάνει να διεκπεραιώσει όλα τα στάδια για τον φωτισμό ενός χώρου. Ξεκινώντας από τη μελέτη φωτισμού η οποία πραγματοποιείται από την επιστημονική ομάδα της εταιρείας και η οποία θα μας δείξει με ακρίβεια τις ανάγκες του χώρου σας ανάλογα και με τη χρήση του (γραφεία, οικία, εξωτερικός χώρος κλπ) και συνεχίζοντας με τον σχεδιασμό, την προμήθεια αλλά και την εγκατάσταση στον χώρο σας.
 
Η εταιρεία μας συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες εταιρίες στον χώρο του φωτισμού διεθνώς και σας παρέχει τη δυνατότητα επιλογής μέσα από μία μεγάλη γκάμα προϊόντων και εταιρειών.
 
Προτείνουμε λοιπόν την αντικατάσταση των λαμπτήρων σας, με σωστό σχεδιασμό και μελέτη του χώρου σας, ώστε να πετύχουμε την μεγαλύτερη δυνατή εξοικονόμηση ενέργειας για εσάς και την ενεργειακή αναβάθμιση του κτιρίου σας.

Προτείνεται η αντικατάσταση των παλαιών λαμπτήρων (πυράκτωσης, φθορίου κλπ) με λαμπτήρες led για εξοικονόμηση που φτάνει και το 80%.

πλεονεκτηματα led

  • Διάρκεια ζωής

Οι λαμπτήρες LED έχουν αυξημένη διάρκεια ζωής. Η διάρκεια ζωής ενός λαμπτήρα LED κυμαίνεται από 30000-50000 ώρες, που αντιστοιχούν σε πάνω από 10 χρόνια. 

Σε κάθε περίπτωση πάντως η διάρκεια ζωής των LED είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή των λαμπτήρων πυρακτώσεως (περίπου 1000 ώρες) και τουλάχιστον διπλάσια από των λαμπτήρων φθορισμού (10000-20000 ώρες). Ως εκ τούτου είναι ιδανικοί για φωτιστικά με δύσκολη πρόσβαση/συντήρηση όπως σημάνσεις εξόδου και φωτισμού οδεύσεων διαφυγής.

  • Απόδοση

Οι λαμπτήρες LED παράγουν περισσότερο φως και καταναλώνουν μικρότερο ποσό ηλεκτρικής ενέργειας από τους λαμπτήρες πυρακτώσεως ή οικονομίας. Ως εκ τούτου επιτυγχάνουν σημαντική εξοικονόμηση ενέργειας σε σχέση με τους παραδοσιακούς λαμπτήρες.

  • Φιλικότητα προς το περιβάλλον

Οι λαμπτήρες LED είναι φιλικοί προς το περιβάλλον και δεν περιέχουν ρυπογόνα υλικά και επικίνδυνα στερεά, υγρά ή αέρια όπως υδράργυρο, κάδμιο, μόλυβδο, χρώμιο ή αέριο ξένον. Σε αντίθεση με λαμπτήρες άλλων τεχνολογιών, οι λαμπτήρες LED είναι 100% οικολογικοί και ασφαλείς. Επιπλέον οι λαμπτήρες LED είναι 100% ανακυκλώσιμοι και όλα τα υλικά τους μπορούν να ξαναχρησιμοποιηθούν εύκολα.

  • Θερμοκρασία

Οι λαμπτήρες LED δεν εκπέμπουν θερμότητα κατα την διάρκεια λειτουργίας τους. Επίσης δεν εκπέμπουν καθόλου υπεριώδη (UV) και υπέρυθρη (IR) ακτινοβολία, με αποτέλεσμα να μην καταστρέφονται ευαίσθητα φωτιζόμενα αντικείμενα.

  • Ανθεκτικότητα

Επειδή οι λαμπτήρες LED δεν έχουν λεπτό γυάλινο περίβλημα και αποτελούνται κυρίως απο πολυκαρβονικό υλικό είναι ανθεκτικοί και δεν σπάνε όπως οι κλασσικοί λαμπτήρες.

  • Χρωματική απόδοση

Οι λαμπτήρες LED βγαίνουν σε ποικίλους χρωματισμούς με αποτέλεσμα το πεδίο εφαρμογής τους να αυξάνει αφού χρησιμοποιούνται ακόμη και για σήμανση ή για διακόσμηση. Επίσης παρουσιάζουν υψηλή ποιότητα φωτός: πολύ καλή χρωματική απόδοση (Ra > 80), αυστηρά καθορισμένο εύρος δέσμης και κατανομής φωτός και επιλογή θερμού, και ουδέτερου φωτός.

  • Χαμηλό κόστος λειτουργίας – συντήρησης

Σημαντική μείωση τόσο του κόστους λειτουργίας, η οποία αποτυπώνεται στον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος, όσο και του κόστους συντήρησης της εγκατάστασης φωτισμού. Επίσης η απόσβεση της επένδυσης σε λαμπτήρες led γίνεται σε μικρό χρονικό διάστημα

  • Εύκολη εφαρμογή – τοποθέτηση

Η αντικατάσταση των κοινών λαμπτήρων (παλαιού τύπου) με λαμπτήρες LED μπορεί να γίνει πολύ εύκολα και απλά.

Η προοδευτικη καταργηση λαμπτηρων στην ευρωπαϊκη ενωση (ΠΙΝΑΚΑΣ)

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΙ LED ENERGOPLAN

 ENERGOPLAN LED ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ BASIC

ENERGOPLAN LED ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ PREMIUM